Nieuws

welke drone mag je vliegen zonder vergunning?

joost hoek
welke drone mag je vliegen zonder vergunning?

Welke drone mag je vliegen zonder vergunning?

Wist je dat 90% van de drones in Nederland geen vergunning nodig heeft? Dit betekent dat de meeste drone-eigenaren zonder problemen hun hobby kunnen uitvoeren. Of je nu een kleine tedroka c fly drone of een geavanceerde tedroka 1 inch drone hebt, de kans is groot dat je geen vergunning hoeft aan te vragen.

Je hebt geen vergunning nodig om een drone te vliegen, maar er zijn uitzonderingen. Als je drone meer dan 250 gram weegt, moet je certificaten halen. Je mag ook niet vliegen in no-fly zones of risicovolle operaties uitvoeren zonder toestemming.

Het goede nieuws is dat je voor recreatieve en commerciële vluchten geen vergunning nodig hebt. Dit betekent dat de meeste drone-eigenaren zonder gedoe kunnen genieten van het vliegen met hun favoriete drones. Zolang ze zich aan de regels houden, kunnen ze vliegen.

Belangrijkste punten

  • 90% van de drones in Nederland vereist geen vergunning
  • Certificaten zijn nodig voor drones zwaarder dan 250 gram
  • Vliegen in no-fly zones of risicovolle operaties uitvoeren vereist speciale toestemming
  • Recreatieve en commerciële vluchten in de open categorie zijn vergunningsvrij
  • Houd je aan de regels en geniet van het vliegen met je favoriete drone

Heb ik een drone vergunning nodig?

Je vraagt je misschien af: heb ik een vliegbewijs nodig om met een drone te vliegen? Het antwoord hangt af van het gewicht van je drone en het doel van je vlucht. Voor de meeste vluchten in de open categorie heb je geen vergunning nodig, maar wel een vliegbewijs.

Om legaal te vliegen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je drone moet bij de RDW geregistreerd zijn als deze zwaarder is dan 250 gram of voorzien is van een camera. Vanaf 1 januari 2023 is een CE-label nodig voor drones in de EU. Vanaf 1 januari 2024 geldt dat voor drones boven de 250 gram in de open categorie ook een CX-label vereist is.

Heb ik een drone vergunning nodig voor particulier gebruik?

Voor particulier gebruik gelden dezelfde regels als voor zakelijk gebruik. Er wordt in de open categorie geen onderscheid gemaakt tussen beide doeleinden. Afhankelijk van het gewicht van je drone en de subcategorie waarin je vliegt, heb je een vliegbewijs en eventueel een vaardigheidsbewijs nodig:

  • Drones tussen de 250 en 500 gram: vliegbewijs nodig
  • Drones tot 2 kilo: vliegbewijs én eventueel vaardigheidsbewijs nodig
  • Drones tussen 2 en 25 kilo: vliegbewijs nodig

Hoewel je in de open categorie geen vergunning nodig hebt, riskeer je een boete of inbeslagname van je drone als je ergens vliegt waar het niet mag of als je niet de juiste certificaten hebt. Het is belangrijk om de regels en certificaten goed te kennen voor jouw situatie.

Basiscertificaat A1/A3

Wil je beginnen met het vliegen van drones? Dan is het basiscertificaat A1/A3 een goede start. Met dit certificaat mag je drones vliegen die lichter zijn dan 500 gram of tussen de 2 en 25 kilo. Het is belangrijk om veilig te vliegen en genoeg afstand te houden van mensen en gebouwen.

Je moet eerst een online cursus volgen en een examen doen om het certificaat te halen. Je moet minstens 16 jaar oud zijn om dit te kunnen doen. Het certificaat is vijf jaar geldig, daarna moet je opnieuw examen doen.

Het basiscertificaat A1/A3 is de eerste stap om legaal met drones te vliegen in Nederland en andere Europese landen.

De online opleiding kost ongeveer €50,- bij erkende instituten zoals OmniDrones Academy. Je kunt de cursus in één dag voltooien. Het examen bestaat uit 40 vragen, je moet minimaal 75% juist beantwoorden om te slagen.

Categorie Gewicht drone Toegestaan onder basiscertificaat A1/A3
A1 Ja
A2 500 gram - 2 kg Nee, aanvullend certificaat A2 nodig
A3 2 kg - 25 kg Ja

Na het behalen van het basiscertificaat A1/A3 kun je je vaardigheden verder ontwikkelen met het A2 certificaat. Dit certificaat laat je vliegen met drones tussen de 500 gram en 2 kg.

Aanvullend certificaat A2

Met het aanvullende certificaat A2 kun je drones vliegen met een gemiddeld risico. Dit geldt voor drones tussen 500 gram en 2 kilo zonder C2 label in 2023. Vanaf 1 januari 2024 moet je een C2 (of C0/C1 label) hebben.

In subcategorie A2 mag je boven bebouwing vliegen. Je moet je drone niet hoger dan 120 meter laten vliegen. En altijd binnen zicht blijven.

Zelfopleiding voor praktische vaardigheden

Je leert in de zelfopleiding hoe je een drone onder de regels van subcategorie A3 vliegt. Je moet zowel handmatig als automatisch kunnen besturen. Dit is belangrijk als je een drone hebt met geautomatiseerde functies.

 

Handmatig en automatisch besturen

Beheersing van beide besturingstypen is essentieel. Handmatig geeft je meer controle. Automatisch is handig in bepaalde situaties. Zo ben je een veelzijdige dronepiloot.

Vliegoefeningen

In de zelfopleiding leer je essentiële vliegoefeningen:

  • Opstijgen en landen
  • Precisievluchtmanoeuvres
  • Zweven in alle richtingen of rondhangen in posities
  • Noodprocedures in ongewone situaties

Door deze oefeningen vaak te doen, verbeter je je vliegvaardigheden. Je bent dan klaar voor het aanvullende certificaat A2. Met dit certificaat kun je veilig en verantwoord vliegen.

Welke drone mag je vliegen zonder vergunning?

In Nederland kun je bepaalde drones vliegen zonder vergunning. Dit is als je de regels volgt en je houdt aan de beperkingen van de open categorie. De regels zijn simpel: je mag niet hoger dan 120 meter, je moet altijd de drone in het oog houden, en je mag niet boven mensen of in no-fly zones vliegen. Ook mag je niet 's nachts vliegen.

Drones tot 250 gram met camera (categorie A1)

Voor drones tot 250 gram met camera gelden de algemene regels. Je moet alleen je drone bij de RDW registreren. Je hoeft geen kennistest of vliegbewijs te halen. Zo kun je makkelijk met deze lichtgewicht drones de lucht in.

Drones tussen de 250 gram en 500 gram (categorie A1)

De regels voor drones tussen 250 en 500 gram zijn gelijk aan die van de lichtgewichtmodellen. Je moet je drone bij de RDW registreren en een kennistest doen. Maar je mag niet boven mensen vliegen.

Drones tussen de 500 gram en 2 kg (categorie A2)

Met drones tussen 500 gram en 2 kg mag je dichter bij mensen vliegen. Je valt dan onder subcategorie A2. Je moet dan een vaardigheidsbewijs hebben en minimaal 50 meter afstand houden van mensen.

Drones tussen de 2 kg en 25 kg (categorie A3)

De regels voor drones tussen 2 en 25 kg zijn ook duidelijk. Je mag alleen vliegen waar geen mensen zijn. En je moet minimaal 150 meter afstand houden van bebouwing.

Drone categorie Gewicht Registratie RDW Kennistest Vliegbewijs Belangrijkste beperkingen
A1 (met camera) Ja Nee Nee Algemene regels open categorie
A1 250-500 g Ja Ja Nee Niet boven mensen vliegen
A2 500 g - 2 kg Ja Ja Ja (vaardigheid) Min. 50 m afstand tot mensen
A3 2-25 kg Ja Ja Nee Alleen in gebieden zonder mensen, min. 150 m van bebouwing

Door de regels te volgen, kun je vaak een drone vliegen zonder vergunning. Zorg dat je de wet- en regelgeving kent en vlieg veilig.

Exploitantnummer

Als je een drone wilt besturen die meer dan 249 gram weegt of een camera heeft, dan heb je een exploitantnummer nodig. Dit geldt voor alle drones, behalve voor kinderspeelgoeddrones onder de 14 jaar. Je kunt dit nummer online aanvragen bij de RDW.

De exploitantnummer is sinds 31 december 2020 verplicht. Het doel is om de veiligheid in het luchtruim te verbeteren. Door drones en hun eigenaren te registreren, weet de overheid wie er vliegt. Zo kunnen ze sneller ingrijpen bij problemen.

Dronecategorie Gewicht (bij opstijgen) Exploitantnummer verplicht?
Open categorie (A1, A2, A3) Tot 25 kg Ja, tenzij geen camera en <250g
Speelgoeddrones <250g, voor kinderen <14 jaar Nee

Je moet het exploitantnummer op de drone laten zien. Je kunt dit doen door een sticker te maken en op de drone te plakken. Zorg dat het makkelijk te lezen blijft, zelfs na veel vluchten.

Ik vind het belangrijk dat iedereen die een drone koopt, de regels kent. Het exploitantnummer is een kleine moeite, maar het maakt het luchtruim veiliger.

Kortom, vergeet niet een exploitantnummer aan te vragen als je een drone wilt vliegen die niet onder de speelgoedcategorie valt. Het is een belangrijk onderdeel van veilig en legaal vliegen in Nederland.

Kan ik een boete krijgen voor het vliegen zonder drone vergunning?

Het vliegen met een drone zonder vergunning kan een grote boete opleveren. De hoogte van de boete hangt af van de overtreding. Hier is een overzicht van veelvoorkomende overtredingen en de boetes:

Overtreding Boete
Vliegen hoger dan 120 meter zonder vergunning € 250 of meer
Interferentie met noodhulpverlening door een drone Minimaal € 500
Ontbreken van een exploitantnummer op de drone € 100
Niet voldoen aan de vereiste afstand van 150 meter van een woonwijk tijdens een Open subcategorie A3-vlucht € 350
Vliegen zonder registratie als exploitant € 100
Vliegen zonder bewijs van voltooiing voor subcategorieën A1/A3 € 250 voor de piloot op afstand
Vliegen zonder bewijs van voltooiing voor subcategorie A2 € 350 voor de piloot op afstand

Naast deze boetes kan het niet voldoen aan de voorwaarden van de open categorie je € 250 kosten. De totale boetes kunnen oplopen tot € 8.700. In sommige gevallen kan je drone zelfs in beslag genomen worden.

Tijdens de Amsterdam Drone Week 2023 kreeg iemand € 300 voor het vliegen in Schiphol CTR en € 100 voor het ontbreken van registratie als exploitant.

Voordat je met een drone vliegt, is het belangrijk dat je de juiste vergunningen en certificaten hebt. Zorg dat je exploitantnummer op je drone zichtbaar is. Dit helpt je om hoge boetes en de inbeslagname van je drone te voorkomen.

Vliegbewijs nodig voor subcategorie A1 en A3

Als dronepiloot in Nederland heb je een vliegbewijs nodig voor subcategorieën A1 en A3. Dit is nodig voor de meeste drones. Het vliegbewijs is vereist om veiligheid te waarborgen.

Je moet een online training en een kennistest volgen bij een erkende vliegschool. Deze training bereidt je voor op veilig vliegen. De kennistest checkt je kennis over veiligheid en regels.

  • Veiligheidsvoorschriften
  • Operationele beperkingen
  • Noodprocedures
  • Meteorologie
  • Navigatie

Na de kennistest krijg je een vliegbewijs. Dit is nodig bij het vliegen in subcategorie A1 of A3. Voor lichtere drones is geen vliegbewijs nodig.

Vliegbewijs aanvragen bij RDW

Na de kennistest ontvang je een e-mail met een link naar de RDW-website. Log in met je DigiD en betaal via iDeal. Je vliegbewijs wordt dan per e-mail gestuurd.

Het vliegbewijs is alleen geldig voor vluchten in subcategorie A1 of A3.

Zorg dat je het vliegbewijs bij je hebt als je vliegt. Het is niet alleen wettelijk, maar ook een teken van je kennis en vaardigheden. Met het vliegbewijs op zak kun je veilig genieten van het vliegen met je drone!

 

Vaardigheidsbewijs nodig voor subcategorie A2

Om in subcategorie A2 te vliegen, is een vaardigheidsbewijs nodig. Dit is vereist voor drones tot 4 kilogram. Het bewijs toont aan dat u de nodige kennis en vaardigheden heeft om veilig te vliegen.

Om het vaardigheidsbewijs te krijgen, moet u eerst de kennistest voor A1 en A3 slagen. Daarna volgt een zelfopleiding om uw vliegvaardigheden te verbeteren. U moet dan een tweede kennistest voor A2 afleggen.

Het vaardigheidsbewijs voor subcategorie A2 is essentieel voor iedereen die met drones tot 4 kilogram wil vliegen. Het zorgt voor veilig vliegen en respect voor de veiligheid van anderen.

Na het slagen van de tweede kennistest, krijgt u een e-mail van de vliegschool. Daarin staat een link naar de RDW. Met uw DigiD en deze link kunt u het vaardigheidsbewijs aanvragen. Na betaling via iDeal ontvangt u het per e-mail, dat u kunt uitprinten.

Het vaardigheidsbewijs moet altijd bij u zijn als u vliegt. Het geeft toegang tot subcategorieën A1, A2 en A3. Zo bent u goed voorbereid op elke vlucht.

Vanaf 1 januari 2023 gelden nieuwe gewichtsrichtlijnen voor A1, A2 en A3. Zorg dat u op de hoogte bent van deze veranderingen en dat uw drone voldoet aan de eisen.

Subcategorie Gewichtslimiet Benodigde documenten
A1 Tot 250 gram Vliegbewijs
A2 Tot 4 kilogram Vaardigheidsbewijs
A3 Tot 25 kilogram Vliegbewijs

Met het vaardigheidsbewijs voor A2 toont u aan dat u verantwoordelijk en goed geïnformeerd bent. U draagt bij aan veilige en plezierige dronevluchten.

Conclusie

Je hebt geen vergunning nodig om een drone in Nederland te vliegen. Maar, je moet afhankelijk van het gewicht en type drone, één of meerdere certificaten halen. De regels per drone categorie zijn verschillend.

Drone tot 250 gram zonder camera? Geen registratie of certificering nodig. Tussen 250 en 500 gram? Dan moet je je registreren en een A1/A3 certificaat halen. Voor drones van 500 tot 2 kg is een A2 certificaat nodig.

En voor drones van 2 tot 25 kg geldt het A1/A3 certificaat met extra beperkingen. Daarnaast zijn er algemene regels. Zo mag je niet boven mensenmassa's vliegen en moet je altijd de drone in het oog houden.

Check welke vliegbewijs of opleiding je nodig hebt voor jouw drone. Vliegen zonder de juiste papieren kan zware boetes opleveren. Zorg dat je alle certificaten en registraties op orde hebt voordat je vliegt. Zo vlieg je veilig en geniet je van je drone.

FAQ

Heb ik een vliegbewijs nodig om met een drone te vliegen?

Je hebt geen vergunning nodig om een drone te vliegen. Maar, vanaf 250 gram moet je certificaten halen. Dit hangt af van het gewicht en type drone. Drones tot 250 gram zonder camera hebben geen registratie nodig.

Welk vliegbewijs of welke opleiding heb ik nodig?

Het certificaat hangt af van het gewicht van je drone. Voor 250 tot 500 gram heb je het A1/A3 certificaat nodig. Voor 500 tot 2 kg is het A2 certificaat vereist. Drones van 2 tot 25 kg hebben het A1/A3 certificaat met extra beperkingen.

Heb ik een drone vergunning nodig voor particulier gebruik?

Nee, je hebt geen vergunning nodig voor recreatieve of zakelijke vluchten in de open categorie. De open categorie maakt geen onderscheid tussen particulier of zakelijk gebruik.

Kan ik een boete krijgen voor het vliegen zonder drone vergunning?

Ja, zonder het juiste certificaat of exploitantnummer kan je een boete krijgen. De boete kan hoog zijn, soms zelfs in de honderden euro's.

Welke drones mag ik vliegen zonder vergunning?

Je mag drones tot 25 kilo vliegen zonder vergunning in de open categorie. Belangrijke regels zijn: maximaal 120 meter hoog, altijd in het zicht, niet boven mensen, niet in no-fly zones, en geen nachtvluchten in Nederland.

Wat is een exploitantnummer en heb ik dat nodig?

Een exploitantnummer is nodig voor drones met camera of meer dan 249 gram. Je kunt dit nummer bij de RDW in Nederland aanvragen.

Wat zijn de algemene regels voor drones?

De algemene regels zijn: maximaal 120 meter hoog, altijd zicht op de drone, niet boven mensen, en niet in no-fly zones. Het is belangrijk om je goed te informeren over de regels voor jouw drone.